Varför vill du blogga om makt, Anna?

LI-Anna.jpg

MAKT. Jag skriver upp ordet med versaler och en röd fet tuschpenna på ett blädderblock. Jag tittar på kvinnorna i rummet och frågar: Vad är makt? Det brukar bli helt knäpptyst. Ett bra tag kan det vara tyst. Och jag fortsätter att titta på kvinnorna. Jag ser att det pågår verksamhet uppe i hjärnkontoren och kanske i magtrakten också. Om jag använder det engelska ordet istället, ”power”, blir det lättare då?, fortsätter jag. Och då blir det lättare.

Den här övningen har jag gjort många gånger då jag lett ledarutvecklingsprogrammet ”Mitt bästa sätt att leda som Kvinna”, ett niomånaders program för kvinnor som leder på hög nivå. Vi gör inte övningen i motsvarande program för män. Män vet vad makt är och vad det innebär. Män har lärt sig känna igen makten och att orientera sig efter makten. Kvinnor tror att det räcker med att göra ett bra jobb.  Men det räcker inte. Vill du påverka och få inflytande behöver du också makt.

***

Och vad är makt då? Vi brukar under nämnda övning för enkelhetens skull använda definitionen att makt är att förfoga över resurser som du själv och/eller andra har behov av. Och när väl den definitionen är utlagd i rummet då kommer svaren! Pengar, bonus, anställning, att sätta löner, min tid, min uppmärksamhet, min feedback osv. 

***

Men begreppet makt är såklart inte så enkelt, det går att analysera och definiera i minst tre dimensioner: den beslutande makten, den agendasättande makten och den sociala makten (makten som finns i och påverkar alla relationer). Och oftast ser vi bara den beslutande makten. Men har vi inte alla suttit i ett middagssällskap och varit rejält utmattade av att en och samme herre hållit låda om ett och samma ämne under hela middagen, nämligen sig själv och sin nyliga resa till Peru. Detta är också makt, att sätta agendan för middagssamtalet, att ta initiativ till och leda ett ’samtal’. Men detta hade inte varit så lätt utan den sociala makten det innebär att vara en medelålders vit man, det privilegium det innebär, den överordning det innebär och den förväntan som kommer med att tillhöra den gruppen – att det är självklart att de tar plats och att vi ger utrymme åt dem på såväl middagar som vid sammanträdesbordet på kontoret, i fikahörnan på verkstadsgolvet eller i fikarummet på vårdboendet.

Vi fortsätter övningen med att ställa följdfrågorna:

Vilken makt har du?

Vilken makt borde du ha?

Vilken makt kan du lämna ifrån dig?

Att få undersöka flera aspekter och dimensioner av makt för att få fler att få syn på den makt de har, den makt de borde ha och den makt de kan lämna ifrån sig - det är därför jag har valt att ihop med Patrik Kruse starta maktbloggen.se.

Föregående
Föregående

Varför vill du blogga om makt, Patrik?