Berättelsens makt

Photo by Lalaine Macababbad- (Unsplash)

Photo by Lalaine Macababbad- (Unsplash)

Har boken eller filmen ”Flugornas herre” stannat kvar hos dig? Väckte den kanske något som skaver och därför inte lämnar dig? En gnagande fundering om det verkligen kan vara så att människan har den inneboende grymhet som filmen visar? Under ytan är människan självisk, ond och grym. 

Eller tror du att poeten Bob Hansson, känd från både ”Allvarligt talat” och ”Tankar för dagen” i Sveriges radio P1, har rätt om människan?  I föreställningen ”Kan vi inte vara snälla nu för sen dör vi faktiskt?” driver han tesen att människan i grunden är snäll. Vi hjälps åt när det behövs och han exemplifierar det med när han själv klev på landsortsbussen och inte hade kontanter att betala med. Någon sträckte bildligt talat ut en hand och betalade för honom. Om någon är i knipa så finns det andra – människor - som vill hjälpa.  

I dagarna släpps boken ”I grunden god: en optimistisk historia om människans natur.” av Rutger Bregman. I den beskrivs än en gång vetenskapen som visar att anledningen till att mänskligheten blivit så framgångsrik, att vi lyckats med så mycket, beror på att vi är sociala, vänliga och empatiska varelser som tar hand om våra svaga och hjälper varandra. Det visar sig ha varit en överlägsen strategi för mänskligheten. Så har vi tagit makten över mycket annat liv på planeten.

I boken berättas om ett gäng pojkar från Tonga som blir skeppsbrutna på en öde ö och måste klara sig i ett helt år innan de blir räddade. Detta är väl dokumenterat och det som händer i verkligheten visar sig vara raka motsatsen till ”Flugornas herre”. När pojkarna räddas efter ett helt år är de alla vid liv, friska, de har tagit hand om varandra och deras vänskap har växt sig starkare.  

Berättelser och myter påverkar oss och de får makt över oss. Antingen vi är medvetna om det eller inte. I vår västerländska tradition finns en djupt rotad uppfattning om att människan först och främst tänker på och värnar om sig själv. Men finns inte också en annan berättelse? Och vad händer om vi väljer att berätta den istället? Berättelsen om att människan är grupporienterad, god och kärleksfull. 

Du kan ta makten över vilken berättelse du tror på och för vidare. Du kan vända på begreppen! Till exempel så här:

Don’t expect. Inspect. - Don’t inspect. Expect.

Trust is good. Control is better. - Control is good. Trust is better.

Visste du förresten att “Tillitsbaserad styrning” är ett nytt begrepp inom organisationsforskning? Där är ”tillit” en ledningsfilosofi som innebär att ledningen väljer att lita på att människor i organisationen har kunskap, omdöme och vilja att genomföra sitt arbete på ett bra sätt. För några är detta kanske en helt ny berättelse, en ny utgångspunkt. Undrar vad som skulle hända om vi alla utgick ifrån den?

Föregående
Föregående

Maktlösa inför Grinchen?

Nästa
Nästa

Makten i giggandet