Makten i mötesrummet

Fotograf: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Fotograf: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Vill du studera makt är mötesrummet ett utmärkt ställe att börja på och bäst fungerar det när du själv tar en passiv roll. Allra bäst går det när du inte ens behöver lyssna på vad som sägs.

Det är faktiskt intressant att se en partiledardebatt med ljudet avstängt men det går också bra att sluta lyssna på ett vanligt möte och istället se hur mötesdeltagarna agerar.

Vilka ser engagerade ut, vilka ser ut att veta vad de pratar om, vilka ser avslappnade ut och vilka verkar direkt oengagerade? Vad är det i deras agerande som ger dig dessa olika intryck?

Hur agerar de när någon annan talar? Får det dig att bli mer eller mindre intresserad av att lyssna på talaren? Är det någon som himlar med ögonen eller på något annat sätt nedvärderar den som för tillfället pratar?

Börja sedan lyssna, men inte så mycket på vad som sägs i ämnet, utan hur det pratas kring detta. Var särskilt uppmärksam på hur talaren förhåller sig till andra och hur de omnämns. Hur påverkar det dig och din bild av den person som det refereras till?

Nu börjar det kanske bli ovanligt tydligt att möten är en lagsport och att hur bra en spelare ser ut att vara till stor del beror på hur andra, med- och motspelare, agerar. Det är lätt att mer eller mindre aktivt både lyfta och sänka någon annan och tar man det senare riktigt långt kallas det för härskartekniker.

Hur agerar du själv? Och hur agerar de andra i förhållande till dig? Vem lyfter och sänker dig?

Vem lyfter och sänker du?

Många behärskar verkligen det här spelet och får sitt agerande att framstå som oskyldigt. Då är det ofta just raka motsatsen, ett skickligt utfört och manipulativt maktspel.

Det är också ett spel du inte bör ta avstånd från. Många vill se makt och spelet om makt som något fult, något man helst inte vill vara en del av. Det är dock ett spel som kommer att fortgå vare sig du är delaktig eller ej och tyvärr är det så att den som inte deltar i praktiken lämnar walk over.

Väljer du att vara passiv istället för att spela blir både du och de andra personer som du hade kunnat stötta förlorare. Alternativet är att ta upp kampen med dem som spelar fult. Att gå i försvar är svårt och sällan särskilt kraftfullt men att försvara någon annan ger ofta ett direkt resultat.

Här kan du själv spela oskyldig. ”Varför säger du så? Jag tyckte den hen sa lät både intressant och klokt.”

Så lyfter du en medspelare. Så får du hen att se bra ut. Och eftersom möten är en lagsport kan det dessutom göra också dig till vinnare.

Föregående
Föregående

Alla andra ser din makt. Gör du det?

Nästa
Nästa

Människa – använd din personlighet för att ta makt!