Mäktig eller maktlös? Du kan ta vara på den makt du har!

Foto: Sergio Marchi (flickr)

Foto: Sergio Marchi (flickr)

Hur mäktig känner du dig idag, på en skala 1 - 10? Kanske har du aldrig funderat över detta. Frågan är ny för det flesta. Och ditt svar innebär troligen en blandning av en känsla av mäktighet och en känsla av maktlöshet.

Många ord vi använder kopplat till makt är starkt negativa. Maktfullkomlig, maktgalen, maktlös, maktmissbruk. Men utan makt, vad kan du göra då? Utan makt är det svårt att känna sig mäktig. Alltså behöver vi få syn på den makt vi har för att kunna påverka vårt eget liv.

Känslan av maktlöshet har vi alla upplevt. Känslan av att inte ha pengar så det räcker, att ingen lyssnar på mig, ingen bryr sig om vad jag säger, att jag inte kan påverka min egen situation, att jag inte har något val, att jag är ett offer för andras viljor och beslut. En känsla av maktlöshet bör omfamnas! Ur denna känsla kan födas något nytt och något mäktigt.

Att förneka den makt du har, eller den makt du skulle kunna ta kan däremot göra dig själv väldigt illa. Själv var jag i många år irriterad på utvecklingen av de politiska partierna och demokratin i Sverige med sjunkande valdeltagande och en opinion som drevs i en för mig negativ riktning. Inget parti hade den perfekta politiken och inget parti var tillräckligt felfritt för att jag skulle gå med. Jag tappade nästan tron på det partipolitiska systemet och en hopplöshet om Sveriges och världens framtid infann sig. Så kom jag att möta Göran Greiders ord i antologin ”Handbok för demokrater”:

”Så vad är mitt praktiska råd? Nästan varje dag ringer någon eller hör av sig på annat sätt och undrar vad en enskild människa kan göra för att vända utvecklingen åt rätt håll. Gå med i ett parti eller i en social rörelse! Upphör att enbart vara en enskild människa! Sörj inte! Organisera! Det är i slutändan bara detta som kan hålla demokratin vid liv. Okej – det finns vedervärdiga rörelser och partier som jag inte kan rekommendera medlemskap i. Men om du på allvar är oroad över demokratin så ger jag inte mycket för ditt engagemang om du inte är beredd att låta din individualitet formas, berikas och fördjupas av mer än ditt eget jag.”

Och jag gick med i ett politiskt parti som jag ansåg var tillräckligt bra. Blev utvald att bli förtroendevald (vilket fint och talande ord!) i min hemkommun och jag känner mig lycklig varje gång jag cyklar hem från ett nämndmöte. Lycklig över att jag lever i ett land där vem som helst får engagera sig politiskt, där vi har politiska partier som längtar efter och välkomnar nya medlemmar och tacksam över att när jag ställer en fråga i ett nämndmöte blir jag lyssnad på och tjänstepersonerna blir skyldiga ett svar. 

Upplevelsen av maktlöshet ger dig en möjlighet att ta mer makt över ditt liv. Omfamna din känsla av maktlöshet och använd den som en språngbräda till nya beslut och ombeslut, en startpunkt för att välja en annan väg. Valet i sig kanske inte är så viktigt, men att välja är viktigt. Viljan och modet att fatta dina egna beslut får dig att känna dig mäktig. Och känner du dig mäktig är det lättare att vara kreativ och sannolikheten ökar att andra ska uppleva dig som mäktig, som en kompetent och duglig självledare eller ledare, vilket i sin tur också förstärker din egen känsla av makt. Det är mäktigt!

Föregående
Föregående

Vilken makt har du?

Nästa
Nästa

Alla andra ser din makt. Gör du det?