Den som är väldigt stark måste också vara väldigt snäll – om att dela med sig av makt och privilegier.

Om du vill kan du dela med dig av dina privilegier och den makt det innebär att vara privilegierad. Att vara privilegierad innebär att du är det i relation till någon annan. Att du har en fördel jämfört med någon annan. Vad du väljer att göra med denna fördel är upp till dig.

Gynnade grupper har ibland, ofta som ett resultat av stark påverkan, delat med sig av sina privilegier. Till exempel var det män som i riksdagen röstade igenom att kvinnor skulle få rösträtt. Att kvinnor skulle få makt och inflytande var beroende av männens vilja att dela med sig. Och männen delade till slut med sig efter ett långt, mödosamt, energikrävande och uthålligt arbete med påtryckningar och genom påverkan.

Idag delar också privilegierade grupper och individer med sig av sina privilegier. Ett exempel är att de av oss som tjänar mer betalar högre skatter. Vi delar genom skattesystemet med oss för att alla ska kunna få det lite bättre, få jämlik vård, skola och omsorg och för att Sverige ska kunna vara lite mindre ojämlikt än det annars hade varit. 

Några av oss som är friska delar med sig som blodgivare, någon donerar en njure till en nära anhörig och många kommer att välja att vaccinera sig för att skydda de i riskgrupperna mot covid.

Varför ska vi då dela med oss av våra privilegier? Svaret är i högsta grad personligt och en fråga som avgörs av din egen livsfilosofi. Om du har en livsfilosofi som går ut på alla människors lika värde och att alla borde få samma möjligheter så är svaret kanske enkelt. Svaret kanske också är enkelt om din livsfilosofi är att maximera dina egna möjligheter. Eller så tycker du helt enkelt att du förtjänar dina privilegier och därför inte behöver dela med dig. 

Om du inte redan har en idé om vad du kan göra med dina egna privilegier. ”Prova på” i tanken att leva mindre privilegierat, som kroniskt sjuk, hemlös, fattig eller migrant, hur skulle du tänka om dina privilegier då? 

Det är inte vilka privilegier du har utan vad du gör med dem som avgör hur jämlikt vårt samhälle kan bli. Den som är privilegierad har makten att dela med sig. Den som är väldigt stark måste också vara väldigt snäll, som Pippi Långstrump sa en gång.

____________________

Vi vill med detta inlägg också uppmärksamma den internationella kvinnodagen den 8 mars som har sitt ursprung i den tidiga arbetarrörelsen och kvinnorörelsen. Den internationella kvinnodagen är berättelsen om vanliga kvinnor som har skapat historia: kvinnors kamp i århundraden för att få ta del av mäns privilegier och för att få delta i samhället på samma villkor som män.

Än så länge är Sverige inte jämställt trots att vi är ett av de minst ojämställda länderna i världen. Den internationella kvinnodagen är inte dagen att gratulera kvinnor utan idag är dagen att påminna sig att kvinnor behöver fler som ställer sig i bredd med dem och för samhället framåt mot jämställdhet. 

Föregående
Föregående

Att känna vanmakt är att vara människa

Nästa
Nästa

Medvind hela livet?