Makt på distans

Imperie.jpg

De stora imperierna var beroende av en hierarki av härskare med kungar, ståthållare, guvernörer och så vidare för att upprätthålla kontrollen över imperiets mer avlägsna delar. Att utöva makt på distans är svårt och därför använda man sig av lokala representanter för att göra den centrala överheten närvarande.

När en stor del av våra arbeten börjar utföras på distans påverkar det också maktförhållandet på våra arbetsplatser. Makt är något vi till stor del utövar i rummet. Ofta sker det på ganska subtila sätt som inte alltid uppmärksammas av de andra i rummet. Genom kroppsspråk, ton, gruppdynamik och snarlika medvetna eller omedvetna metoder hävdar vi vår dominans eller accepterar vår underordning.

Med en minskad närvaro på arbetsplatserna riskerar chefer att få sin auktoritet försvagad. Med högre trösklar för spontana samtal kommer fler beslut att fatas av den enskilde vilket ytterligare bidrar till att makten blir mer distribuerad och kanske också mer jämnt fördelad.

Parallellt med denna demokratisering blir de anställda också mer anonyma och de personliga kopplingarna till arbetsgivaren blir sannolikt svagare. Ett starkt argument för att anlita konsulter brukar vara att de är lättare att göra sig av med än en konsult när den inte längre behövs.

Delvis beror detta på uppsägningsregler men också på den normalt svagare personliga relationen till arbetsgivaren. Eftersom också distansarbete försvagar relationer blir det uppenbart att även din anställningstrygghet riskerar att försvagas av den ökade distansen.

Mest tydligt kommer detta att bli på arbetsplatser där graden av hem- och distansarbete är ojämnt fördelad. Det spelar mindre roll om den ojämna fördelningen beror på beslut av arbetsgivaren eller på de anställdas egna val. Oavsett vilket riskerar den som har mindre närvaro på kontoret att också få en svagare ställning inom organisationen.

Det höjs nu varningar för att ett mer utökat hemarbete i pandemins spår kan komma att bli en kvinnofälla. Kvinnor säger sig i olika undersökningar i större utsträckning än män vilja fortsätta att jobba hemifrån. Syftet uppges vara en önskan att få en bättre balans mellan hem och arbete och mellan familj och anställning.

Även mellan andra grupper kommer det att finnas stora variationer när det gäller motivation, möjlighet och behov att fysiskt närvara på arbetsplatsen. Jämlikhetsaspekter kommer att behöva vägas in när vi organiserar arbetet och vi måste också själv vara medvetna om riskerna med att skapa ett större avstånd till kollegor och arbetsgivare.

Historiskt var en plats vid hovet ett definitivt uttryck för makt. Närheten till kungen och hans närmaste gav både information och möjlighet att påverka. Situationen är snarlik på dagens arbetsplatser. Närheten till de som bestämmer är avgörande för den anställdes sociala och hierarkiska ställning inom organisationen.

Det finns förstås många sätt att skapa närhet och vi har i det uppkopplade samhället fått nya verktyg för detta. Fysisk närvaro kvarstår dock som ett av de mest kraftfulla sätten att bygga relationer på.

Föregående
Föregående

Makten över din identitet

Nästa
Nästa

Att känna vanmakt är att vara människa