Makten över din identitet

Foto av Sharon McCutcheon på Unsplash

Vad är en identitet? Det är ett svårt begrepp. Är det en fast grund att stå på – den du är, något du är född till, något förutbestämt, en essens du har? Eller är det något du har makt att bestämma över själv, den du vill vara och strävar efter att vara? Eller är det något starkt föränderligt – det du framhäver hos dig själv beroende på sammanhang dvs olika identiteter i olika sammanhang?

Och vad gör vår identifiering med oss? Bygger den framförallt gemenskap med andra som har samma eller liknande identitet, eller används den främst för att definiera vår individuella särart och kan det vara så att det du identifierar dig med bidrar till att begränsa och stänga ute? Eller är det en kombination av ovanstående?

Om du skulle identifiera dig själv – vad skulle du beskriva? Yttre attribut (fakta) eller ett innehåll i dig, dina styrkor, förmågor och drivkrafter? Kanske beskriver du dig med både yttre och inre attribut, till exempel: möjlighetsorienterad, affärsutvecklare, ledarutvecklare, principfast, levnadsglad, medelålders, kvinna/man, bisexuell, människa. 

Vad gör det med oss när vi huvudsakligen identifierar oss med något snävare t ex malmöit, stockholmare, svensk, polack… Och vad händer om någon av dessa snävare identiteter blir hotad…? Och vad skulle det göra med oss om vi istället la huvudvikten av vår identitet i att vi är människor och därmed se allt vi har gemensamt med alla andra m ä n n i s k o r!

Intressant är också frågan om hur föränderliga våra identiteter är. Tänk om vi har så mycket i oss, så många möjligheter att vi skulle kunna anta ett otal antal skepnader, utnyttja styrkor och förmågor långt utöver våra redan förvärvade. Tänk att en gång för alla få göra slut med etikettering av olika slag, vare sig det gäller förmågor andra ser hos oss eller färger vi fått som svar på ett personlighetstest. 

Tänk om vi kan rymma flera olika identiteter? Som ger oss många olika möjligheter. Kanske är det så enkelt att vi blir bra på det vi tränar på och om vi bestämmer oss för att bli bra på något annat, något ytterligare, att bli någon annan så har vi också kapaciteten att ta oss dit, göra hoppet över klyftan. Denna klyfta mellan ”vem är jag?” och ”vem vill jag vara?”. 

Tänk om vi kunde komma ifrån att vi etiketterar varandra, och oss själva, på ett sätt som styr och begränsar oss snarare än öppnar upp och får den andra att blomma ut i sin fulla prakt. Tänk om vi på detta sätt till och med begränsar vår egen och andras möjligheter att utvecklas och växa som människor!

Tänk om vi skulle låta våra förutfattade meningar om oss själva och andra få vila en stund och istället vara mer öppna för vad som händer i mötet. Undra vilka vi skulle bli då? Kanske kan du då få vara den du vill vara, just där och då? Och kanske får du på så sätt också en möjlighet att låta andra vara den de vill vara, just där och då?

Vi har makten över oss själva och vår identitet. Vi har makten över vad och vem vi identifierar oss med. Den makten kan ingen ta ifrån oss.

Vilken identitet väljer du?

Föregående
Föregående

All makt utgår från folket. Är vi alla nationalister?

Nästa
Nästa

Makt på distans